Een vakantiehuisje in het zuiden van België

We gaan naar beneden en belanden in het Zuiden van België. Het “Land van Gaume”. Dit is voor de Nederlandse toerist een wat minder bekend gebied. Maar toch kan je hier waanzinnig mooi vakantie vieren. Je hebt hier luxe vakantiebungalows maar ook heel behoorlijke camping waar je met eigen caravan of tent kunt staan. Of wat dacht je van een familiehuis voor een lang weekend met de hele familie, inclusief kinderen? In de omgeving is er dan ook van alles te doen. In deze blog vind je de tofste dorpjes, bezienswaardigheden en activiteiten.

Orval

Midden in de bossen van het Gaumeland staat de “Abdij van Orval.” De abdij, gesticht in 1070 door de uit Calabrië  (Zuid-Italië) afkomstige Benedictijnen, is één van de beroemdste en rijkste cisterciënzerkloosters. Weggedoken in een diepe vallei herbergt ze nog steeds een monnikengemeenschap. Naast de grandiose ruïnes van de vroegere abdij, bouwden de Trappisten een klooster dat zijn schoonheid dankt aan de eenvoud van zijn pure lijnen.

De naam van de abdij (Orval = gouden dal) en haar wapenschild met op een zilveren veld een azuurblauw water, waaruit een ring met 3 diamanten verschijnt, herinneren aan volgende legende :

“Gravin Mathilde , hertogin van Lotharingen en beschermvrouwe van de abdij, had haar trouwring verloren in een bron. Een miraculeuze forel bracht haar de ring terug.”

 • Een bezoek aan de ruïnes is zeker de moeite waard! Het onthult een locatie met een boeiende geschiedenis en van een heel aparte schoonheid, in een vallei waar de Mathildebron ontspringt.
 • Het bezoek bestaat uit een audio-visuele voorstelling over de geschiedenis van de abdij en het kloosterleven (ca 20 min.). Een parcours met illustraties, het museum dat in de kelders uit de achttiende eeuw is ingericht, de traditionele apotheek en de tuin met geneeskundige planten zetten de kroon op het bezoek.
 • De bron, het eeuwenoude rozenvenster en de tuin met medicinale planten, vormen drie sterke punten om een bezoek aan de ruïnes te brengen. Daarna is een tochtje door het museum, dat werd ondergebracht in de fundering uit de 18de eeuw, zeer de moeite waard
 • Daar maakt u via de productie van de oude smederijen, de maquette van de abdij, gebouwd door Laurent Dewez en de schilderkunst van broeder Abraham, een beroemde schilder uit de 18de eeuw, kennis met de geschiedenis van het klooster.

Wie Orval hoort, denkt aan abdij, bier en kaas!

Bier
De brouwerij van Orval, die binnen de abdij gevestigd is, werd in 1931 opgericht om de grootscheepse werken voor de heropbouw van Orval te financieren. Van in het begin werft de brouwerij leken als werkkrachten aan, onder wie de eerste meester-brouwer Pappenheimer, aan wie het recept toe te schrijven is. Het commercieel beleid van de brouwerij wordt aangepast aan de waarden die de kloostergemeenschap hanteert en de inkomsten worden besteed aan sociaal hulpbetoon en aan het onderhoud van de gebouwen.

Kaas

Het waren de monniken van de Abdij van Sept-Fons in Moulins (Frankrijk) die de Abdij van Orval deden herleven en die de productie van de kaas ter hand namen. De Orvalkaas is een ambachtelijk product. Het waren ervan verliep onder toezicht van de  monniken. In Belgïe behoort de Orvalkaas tot de categorie van de kazen die “Plateau” worden genoemd. De kaas van Orval wordt geproduceerd met verse, volle, gepasteuriseerde koemelk die in de boerderijen rond de abdij wordt opgehaald.  Deze boerderijen liggen in de Gaume, het zuidelijkste hoekje van Belgïe, waar Orval gelegen is. Ze dragen allemaal het IKM-keurmerk (Integrale Kwaliteitszorg Melk).  De rijping in de rijpingskelder duurt drie maanden.  Het wassen van de natuurlijke korst gebeurt volledig met de hand, om zo een rijke en karakteristieke smaak en tegelijk een soepele en smeltende textuur te verkrijgen. In de abdijwinkel kunt u Orvalkaas en -bier kopen die in de abdij geproduceerd zijn. En natuurlijk kan je ter plaatse genieten van een lekkere Orval! Het volledige parcours is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Torgny

Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorp van België. Het hangt tegen een heuvelflank, heeft een bijzonder zacht klimaat en minder regen dan overal elders in België. Het wordt ook wel eens “La Petite Provence” genoemd. Torgny kreeg de officiële titel : ‘een van de mooiste dorpen van Wallonië’. Door de bescherming van de Ardennen en de ligging op de Zuidelijke rug van de derde cuesta geniet het van een microklimaat dat weerspiegeld wordt De sfeer van het dorp en zijn omgeving voelen verrassend zuiders aan.

 • Torgny is omringd door wijngaarden (Torgny produceert zijn eigen wijnen die je op verschillende plaatsen kan degusteren).
 • Wij hebben de wijn geproefd en ik kan alleen maar zeggen dat die heel lekker is!
 • Er zijn hier loofbossen, orchideeën en andere fauna en flora die nergens anders in de Benelux te vinden zijn. De kalk- en mergelgrond nemen de warmte daarenboven snel op en houden die lang vast.
 • De woningbouw is kenmerkend en straalt de warmte uit van het Zuiden.
 • De huizen hebben typisch Romeinse daken en gele steen (afkomstig van een nabijgelegen steengroeve)
 • De daken hebben een kleine hellingsstrook en zijn bedekt met halfcilindrische rode pannen.
 • Ze zijn het evenbeeld van deze die 2000 jaar geleden werden binnengebracht in de streek door de Romeinse legioenen
 • Het is helemaal anders dan de grauwe leisteen van de Ardennen die nochtans zo dichtbij zijn.
 • Torgny heeft maar 2 hotels.

Virton

Op enkele kilometer van Torgny, dicht bij de Franse grens, ligt Virton.

Virton is de hoofdstad van “het Land van Gaume”. Het is een kleine stad waar veel toeristen genieten van de oude binnenstad. Het is er prettig vertoeven op een terrasje. De restaurants, kroegen, winkels en bezienswaardigheden worden druk bezocht.