Alles wat je moet weten over onze provinciehoofdsteden

Nederland, vaak gezien als het hart van Europa, heeft een rijke en complexe geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Ondanks de bescheiden oppervlakte van het land, is de interne organisatie opmerkelijk gedetailleerd en regionaal georiënteerd. Het huidige Nederland is opgedeeld in twaalf provincies, elk met zijn eigen unieke cultuur, dialect, geschiedenis en, niet te vergeten, provinciehoofdstad. De 12 hoofdsteden zijn de volgende

 1. Arnhem
 2. Assen
 3. Den Bosch
 4. Den Haag
 5. Groningen
 6. Haarlem
 7. Leeuwarden
 8. Lelystad
 9. Maastricht
 10. Middelburg
 11. Utrecht
 12. Zwolle

Arnhem

Duik de provincie Gelderland in en je belandt in Arnhem, de sprankelende hoofdstad. Arnhem ligt aan de rivier de Rijn, wat het een speciale sfeer geeft. In de Tweede Wereldoorlog speelde de stad een grote rol, vooral tijdens de Slag om Arnhem. Wist je dat het Openluchtmuseum hier ligt? Dat is een park waar je door de Nederlandse geschiedenis wandelt. En als je van dieren houdt, mag je Burgers’ Zoo niet missen, een van de coolste dierentuinen van het land.

Assen

Ga naar het noorden, richting Drenthe, en daar vind je Assen. Deze stad staat bekend om het TT Circuit, waar motorfans elk jaar naartoe racen voor spannende wedstrijden. Maar Assen is niet alleen snelheid. In het Drents Museum leer je alles over oude kunst en geschiedenis. Super interessant! Meer informatie over Drenthe kan je lezen op Reischeck.nl.

Den Bosch

In de gezellige provincie Noord-Brabant ligt Den Bosch, officieel ‘s-Hertogenbosch genoemd. Struin door de knusse straatjes en proef de beroemde Bossche Bol. Mmm! En onder de stad? Daar stroomt de Binnendieze, een riviertje waar je met bootjes kunt varen. Dat moet je echt eens proberen! Tip: check deze historische vaarroute op de Binnendieze.

Den Haag

Dan naar Zuid-Holland. In Den Haag, vlakbij het strand, zetelt de Nederlandse regering. Wandel langs het Binnenhof en voel de politieke vibes. En natuurlijk is er Madurodam, waar je Nederland in het klein ziet. Superleuk om alle mini-gebouwtjes te spotten!

Groningen

Groningen is de trots van het noorden. Beklim in de stad de Martinitoren en kijk uit over de daken. In Groningen vind je ook het Groninger Museum, met supercoole kunst. En vergeet niet: deze stad slaapt nooit, want de studenten zorgen voor leven in de brouwerij. Het is een heel gemoedelijke stad waar je nog veel meer het “dorpse” gevoel ervaart dan in het westen.

Haarlem

Deze stad ademt geschiedenis. Wandel langs de oude hofjes en geniet van de rust. Het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, is hier ook. Kunst, wetenschap, alles onder één dak. En, bonus, het strand is vlakbij!

Leeuwarden

Stap binnen in Friesland en je ontmoet Leeuwarden. Hier voel je de Friese trots. Wist je dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was? De stad zit vol kunst en cultuur! Een bezoekje aan de scheve toren, de Oldehove, is een must. En als je meer wilt leren over Friesland, ga dan naar het Fries Museum. Oh, en vergeet niet een selfie te nemen bij de fontein met de leeuwen!

Lelystad

Reis door naar Flevoland en je vindt Lelystad. Lelystad is jong, want deze stad is gebouwd op land dat vroeger zee was! Bijzonder, toch? Het Batavialand is een coole plek om meer te leren over het verleden van dit gebied. En hou je van shoppen? Batavia Stad Fashion Outlet is dé plek voor koopjesjagers.

Maastricht

Dan naar het zuidelijkste puntje: Limburg. Maastricht wacht op je met zijn heuvels en gezelligheid. Deze stad voelt een beetje buitenlands met zijn kasseienstraatjes en oude gebouwen. Bezoek het Vrijthof en proef een stukje vlaai. En onder de stad liggen eeuwenoude grotten die je kunt verkennen. Spannend!

Middelburg

Op naar Zeeland! Middelburg is een historisch pareltje. Je ziet hier veel gebouwen die herinneren aan de VOC-tijd. De Lange Jan toren is het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Vanaf de top kijk je uit over de stad en de zee. En ja, de zee is hier altijd dichtbij, dus voel de zilte lucht.

Utrecht

In het hart van Nederland ligt Utrecht. Deze stad is gebouwd rondom de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Ga je naar boven? Dan krijg je een prachtig uitzicht! Utrecht heeft ook grachten met unieke werfkelders waar je kunt eten en drinken. Supergezellig!

Zwolle

Tot slot, Overijssel en zijn bruisende hoofdstad, Zwolle. Deze stad heeft oude stadsmuren en poorten die je even terug in de tijd nemen. Het Museum de Fundatie is een echte blikvanger met zijn bijzondere vorm. En als je iets lekkers wilt, probeer dan de Zwolse Balletjes in het snoepwinkeltje dat er al eeuwen staat.